Με φόντο την πλατεία
Περιήγηση σε δημιουργούς γύρω από την Πλατεία Άθωνος

Δεν είναι η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, ούτε η πιο εντυπωσιακή. Το σκηνικό της λιτό: λίγα δέντρα, ένα συντριβάνι, μερικά παγκάκια και συνήθως δεκάδες περιστέρια που αναζητούν σε αυτό το «ξέφωτο» την τροφή τους. Κι όμως, η Πλατεία Άθωνος αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς ακριβώς δίπλα της απλώνεται η ομώνυμη γειτονιά, ένας από τις πιο γνωστούς και αγαπητούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή, αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και την ανάπλαση της πυρίκαυστης ζώνης, αποδόθηκε σε μικρούς επαγγελματίες, οι οποίοι εγκατέστησαν σε ομοιόμορφα, ισόγεια και διώροφα κτήρια περιορισμένης έκτασης μαγαζιά και εργαστήρια με είδη και προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Η ιδιότυπη αυτή παραδοσιακή αγορά, που θύμιζε ένα πολύχρωμο και πολύβουο ανατολίτικο παζάρι, επιβίωσε για πολλά χρόνια, αγκαλιάστηκε από όλες τις κοινωνικές ομάδες, σταδιακά, ωστόσο, έχασε τη δυναμική της. Στο πέρασμα προς τον 21ο αιώνα οι χρήσεις και το τοπίο άλλαξαν, με πολλά κτίσματα να μετατρέπονται σε ταβέρνες και τα πλακόστρωτα σοκάκια να κατακλύζονται από αναρίθμητα τραπεζοκαθίσματα.

Σήμερα, αρκετά από τα καταστήματα είναι ξενοίκιαστα και κλειστά, ενώ ακόμα και τα μεζεδοπωλεία φαίνεται πως έχουν λιγοστέψει αισθητά. Η γειτονιά της Πλατείας Άθωνος, παρόλο που διατηρεί την ομορφιά και τη γοητεία μιας άλλης εποχής, μοιάζει να παρακμάζει και να εγκαταλείπεται. Εντούτοις, μία προσεκτική ανάγνωση του χώρου αποδεικνύει ότι η πρώτη ματιά μπορεί να είναι παραπλανητική. Στα στενά γύρω από την πλατεία μία συμπαγής κοινότητα αντιστέκεται πεισματικά στις επιταγές και στις ανακατατάξεις των καιρών και απαντά με δημιουργία, τέχνη και πολιτισμό. Με την περιήγηση αυτή γνωρίζουμε από κοντά όχι μόνο τους εκπροσώπους της, τα εγχειρήματα και τα χειροτεχνήματά τους, αλλά και τις γενναίες προσπάθειές τους να αναβαθμίσουν και να ζωντανέψουν ξανά μία ιστορική γειτονιά...Share 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων – 12
Διάρκεια – Περίπου 2h και 30m
ΔυσκολίαΕύκολη διαδρομή σε επίπεδο έδαφος (πλακόστρωτο σε μεγάλο τμήμα του), κατάλληλη για παιδιά, μερικώς κατάλληλη για ΑΜΕΑ.
Πεδία ενδιαφέροντοςΤέχνη και Πολιτισμός, Αξεσουάρ αμφίεσης, Κοσμηματοποιία, Χειροτεχνία, Κεραμική, Γραφιστική, Σχεδιασμός προϊόντος και συσκευασίας, Τυπογραφία - Εκτυπώσεις, Φωτογραφία, Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση
Ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη περιήγηση; Ζητήστε το!

Περιοχή που θα περιηγηθούμε

top