ΓιάννηςΓουναρίδης
Bord de l'eau design factory
Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων
Ο
Γιάννης αυτοπροσδιορίζεται ως τεχνίτης κοσμημάτων τρίτης γενιάς, όπως ήταν ο πατέρας του και ο παππούς του. Μεγαλώνοντας περιτριγυρισμένος από κοσμηματοποιούς, επηρεάστηκε αποφασιστικά και επέλεξε να συνεχίσει τη μακρά οικογενειακή παράδοση. Οι τεχνικές γνώσεις και η πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε από νεαρή ηλικία, χάρη στη μαθητεία δίπλα στους οικείους του, εμπλουτίστηκαν και εξελίχθηκαν με τις σπουδές του στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας MOKUME, καθώς και με ειδικά σεμινάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι αποπνέει ήδη την αύρα ενός πεπειραμένου και καταρτισμένου καλλιτέχνη, διατηρώντας συνάμα μία αξιοσημείωτη σοβαρότητα και σεμνότητα.

Στα χειροποίητα κοσμήματα του Γιάννη ο μοντέρνος σχεδιασμός, η σύγχρονη αισθητική, ο μινιμαλισμός, η αφαίρεση, οι απλές και καθαρές γραμμές συναντούν τη δεξιοτεχνία, τη σχολαστικότητα και την εμμονή στη λεπτομέρεια. Άλλοτε κυριαρχούν αρχέγονες φόρμες που ενυπάρχουν στη φύση, άλλοτε ποικίλα γεωμετρικά στοιχεία, άλλοτε οι αντιθέσεις που προκύπτουν από τον συνδυασμό διαφορετικών μετάλλων. Ανάμεσα στα υλικά και στα χρώματα που χρησιμοποιούνται ξεχωριστή θέση κατέχει ο τιρκουάζ λίθος, ο οποίος αποτελεί πλέον «σήμα κατατεθέν». Το ίδιο ισχύει και για το «μάτι», μία συλλογή με μεγάλη επιτυχία και αναγνωρισιμότητα, εμπνευσμένη από το παραδοσιακό γούρι-φυλαχτό που πιστεύεται –εδώ και πολλά χρόνια– πως προστατεύει από την κακή τύχη και την αρνητική ενέργεια.

Για τον Γιάννη η δημιουργία είναι συνώνυμο μιας ιδιόμορφης λύτρωσης. Επιπλέον, είναι μία διαδικασία που δεν νοείται χωρίς την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Γι’ αυτό, στην καθημερινή του προσπάθεια δεν είναι μόνος. Το εργαστήριό του είναι κομμάτι μιας κυψέλης δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας, η οποία στεγάζεται σε μία παλιά εμπορική στοά της οδού Εγνατίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, έχουν την έδρα τους και άλλοι δημιουργοί, από τους χώρους της φωτογραφίας και της γραφιστικής, ενώ στα ενδότερα της στοάς λειτουργεί ένα από τα πιο εναλλακτικά καφέ-μπαρ της πόλης. Ποιος είπε ότι τα κοσμήματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με μουσικές, εσπρέσο, μπίρες και κοκτέιλ; 

Γιάννης Γουναρίδης

Bord de l'eau design factory
Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων

Εγνατία 45, 546 30, Θεσσαλονίκη
+30 2310 520911bdl.gr
bord.deleau@hotmail.com
facebookShare 
top