ΡάνιαΚαμπουράκη
ΝίκοςΛειβαδιώτης
Καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο, Second Floor Workshop
Βιβλιοδεσία-Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων
Η
Ράνια είχε πάντα μία έμφυτη περιέργεια για τις τέχνες και από νωρίς καταπιάστηκε ερασιτεχνικά με τις χειροποίητες κατασκευές. Θυμάται με νοσταλγία μία αγαπημένη της δασκάλα που, πολλά χρόνια πριν, υπήρξε πρότυπο και πηγή έμπνευσης. Από την άλλη, ο Νίκος τριγυρνούσε από μικρός στο οικογενειακό βιβλιοδετείο, που βρίσκεται στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης από το 1951. Μεγάλωσε με τις μυρωδιές της κόλλας και του χαρτιού και «έκλεψε» την τέχνη από τον πατέρα του.

Ωστόσο, και οι δυο τους σπούδασαν στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους ως γυμναστές, προπονώντας και διδάσκοντας παιδιά και ενήλικες. Η απόφασή τους να αφήσουν τα γυμναστήρια και τους στίβους και να εγκατασταθούν στο εργαστήριο των Λαδάδικων, για να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, δεν ήταν εύκολη. Η συγκεκριμένη τέχνη, μολονότι εξασκείται αδιάκοπα εδώ και αιώνες, δίνοντας έργα υψηλής ποιότητας και αισθητικής, δουλεμένα και καμωμένα σχεδόν αποκλειστικά με τα χέρια, δέχτηκε σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, με τη σαρωτική επέλαση της τεχνολογίας, των ψηφιακών-ηλεκτρονικών μέσων και της μαζικής παραγωγής.

Η Ράνια και ο Νίκος δεν πτοήθηκαν από την αρνητική συγκυρία. Απεναντίας, αφουγκράστηκαν τη σύγχρονη πραγματικότητα και προσαρμόστηκαν στις προκλήσεις της. Ενώ, λοιπόν, αναλαμβάνουν βιβλιοδεσίες κάθε τύπου, η δημιουργικότητά τους δεν εξαντλείται μόνο σε αυτό το πεδίο. Επιμένοντας να χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές, δεν σταματούν να πειραματίζονται, να πρωτοτυπούν, να ανανεώνουν και να διευρύνουν τα προϊόντα τους, τα οποία είναι όλα χειροποίητα. Σε αυτά ήδη συγκατελέγονται επιτραπέζια παιχνίδια, τετράδια σημειώσεων και συνταγών, άλμπουμ, βιβλία ευχών, κουτιά, κλασέρ, κούκλες, ακόμα και βιβλία-μενταγιόν ή συσκευασίες με τα απαραίτητα υλικά, για να φτιάξει κανείς το δικό του βιβλίο. Στα εργαστήρια βιβλιοδεσίας για παιδιά, που πραγματοποιούν όποτε βρίσκουν την ευκαιρία, μεταμορφώνονται σε δυο γάτες, την Τέλα και τον Σπάγγο, που γουργουρίζουν –όταν ολοκληρώνουν την αποστολή τους– από ευχαρίστηση και ικανοποίηση! 

Ράνια Καμπουράκη, Νίκος Λειβαδιώτης

Καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο, Second Floor Workshop
Βιβλιοδεσία-Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων

Ναυμαχίας Έλλης 4 (Λαδάδικα), 546 25, Θεσσαλονίκη
+30 2310 531902bibliodeteio.gr
secondfloorworkshop.com
info@bibliodeteio.gr
info@secondfloorworkshop.com
binderylivadiotis
bibliodeteio.gr
bibliodeteio
secondfloorwork
instagram
pinterest
youtubeShare 
top