ΦρανσουάζΣμελτς
Pop-Up & Paper Stories
Σχεδιασμός και κατασκευή τρισδιάστατων συνθέσεων που αναδιπλώνονται (Pop-Up)
Στο
κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχεδόν αθέατο μέσα σε ένα από τα χαρακτηριστικά πλακόστρωτα σοκάκια της Πλατείας Άθωνος και στεγασμένο σε ένα ιστορικό κτήριο που χρονολογείται γύρω στο 1924, βρίσκεται ένα καλλιτεχνικό τυπογραφείο που, στο είδος του, είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως. Εκεί, η Φρανσουάζ σχεδιάζει και κατασκευάζει προϊόντα από χαρτί, όπως κάρτες, προσκλητήρια, άλμπουμ, διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμα και βιβλία, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την τεχνική που είναι ευρέως γνωστή ως pop-up.

Με την τεχνική αυτή, που επινοήθηκε αιώνες πριν, ίσως από έναν Βενεδικτίνο μοναχό, και εφαρμόζεται στις μέρες μας κυρίως σε κάρτες και σε παιδικά βιβλία, μία χάρτινη σύνθεση αποκτά τρισδιάστατη μορφή όταν αναδιπλώνεται ή όταν μετακινούνται ορισμένα τμήματά της. Η Φρανσουάζ ανακάλυψε τα pop-up εντελώς τυχαία, κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έκτοτε, μελετώντας συστηματικά την ιστορία, τους μηχανισμούς και τις εφαρμογές τους, κατάφερε να εξειδικευτεί σε αυτήν την ιδιαίτερη τέχνη τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το 2015 ξεκίνησε τη λειτουργία του τυπογραφείου της, εξασφαλίζοντας μάλιστα ένα μέρος των εξόδων που απαιτούνταν για την υλοποίηση του εγχειρήματός της μέσα από μία εκστρατεία χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdfunding).

Η δημιουργία ενός pop-up προϋποθέτει γνώση, φαντασία, χρόνο, υπομονή, ακριβείς υπολογισμούς και δεξιοτεχνία κατά τη συναρμολόγησή του, η οποία γίνεται εξολοκλήρου στο χέρι. Για τη Φρανσουάζ η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, ισοδυναμεί όμως με μία άκρως αποτελεσματική ψυχοθεραπεία και της προσφέρει αμέτρητα συναισθήματα που χορταίνουν την καρδιά και το μυαλό της: ηρεμία, χαλάρωση, χαρά, συγκίνηση, πεταλούδες στο στομάχι, αγάπη… 

Φρανσουάζ Σμελτς

Pop-Up & Paper Stories
Σχεδιασμός και κατασκευή τρισδιάστατων συνθέσεων που αναδιπλώνονται (Pop-Up)

Βαγδαμαλή 4 (Πλατεία Άθωνος), 546 23, Θεσσαλονίκη
+30 2311 242785popuppaperstories.com
popuppaperstories.blogspot.gr
info@popuppaperstories.com
sales@popuppaperstories.com
facebook
googleplus
skype
youtubeShare 
top